1. Homepage
  2. Blog
  3. je-houding-zegt-meer-dan-1000-woorden

Je houding zegt meer dan 1000 woorden

Tijdens een sollicitatiegesprek letten kandidaten vaak heel goed op hun woorden. Nochtans is je lichaamstaal even belangrijk of misschien zelfs belangrijker. Vijf tips waar iedereen iets van  kan leren.

Houding

Een eerste indruk is snel gevormd. Let dus op je houding tijdens een sollicitatie vanaf je het gebouw binnenstapt. Want zelfs slordig of onderuitgezakt zitten in de wachtzaal, kan je sollicitatie verpesten.

Begroeting

Begroet je recruiter met een perfecte handdruk: geef een stevige hand maar knijp niet te hard. Last van zweethanden? Was ze dan eerst met koud water.

Oogcontact en glimlach

Durf je gesprekspartner rechtsreeks aankijken. Misschien lijkt dat oncomfortabel, maar oogcontact maken is echt niet onbeleefd of misplaatst. Integendeel: je komt oprecht over en toont je interesse. Ga niet fronsen: zo lijkt het alsof je niets begrijpt van wat de recruiter zegt. Tover liever een glimlach op je gezicht!

Stemvolume

Zoek het juiste stemvolume: roep niet, maar spreek ook niet te stil. Praat op een rustig maar zeker tempo. Doe je dat niet? Dan onthoudt de recruiter niet veel van wat je gezegd hebt.

Stilzitten

Door de zenuwen pruts je – soms onbewust – aan alles wat je kunt vinden: je haar, papiertjes, schoenveter, … Dat doe je beter niet. Ook heen en weer schuiven of met je voet tikken is geen goed idee als je een professionele, kalme indruk wilt maken.

Doe je beter niet

Klaar voor je sollicitatie? Hou deze valkuilen in je achterhoofd:

  • Een harde handdruk geven – met klamme handen
  • De recruiter aanstaren
  • Naar beneden kijken
  • Je smartphone aandacht geven
  • Heen en weer schuiven op je stoel
  • Prutsen aan je kleren
  • Roepen of binnensmonds praten
  • Ratelen als een stoomtrein

Ben je klaar voor een sollicitatiegesprek? BRENG ME NAAR DE JOBS!

© 2024 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage