1. Homepage
  2. Blog
  3. wat-trek-je-aan-voor-een-sollicitatiegesprek

Wat trek je aan voor een sollicitatiegesprek?

Nee, het is niet dat ene jasje dat je een job zal opleveren. Anderzijds: een ‘verkeerde’ outfit kan je wel een contractvoorstel kosten. Daarom is het cruciaal om even stil te staan bij de kleding die je aantrekt voor een sollicitatie. Zo hoef je je daarover tijdens het gesprek geen zorgen te maken. En concentreer je jezelf voor 100 procent op wat je te vertellen hebt.

Hoe loopt het mis?

Fashion fails zijn altijd grappig, zo lang je zelf maar niet het onderwerp bent. Vier kledingmissers in sollicitatieland – om bij te grinniken én om te vermijden:

  • Te stijf – Bied je jezelf in een maatpak aan voor een functie als groenwerker? Dan kom je niet meteen over als iemand die graag de handen vuil maakt.
  • Te los – Meld je jezelf in een hoody aan als kandidaat-managementconsultant? Dan lijk je je toekomstige werkomgeving niet te erkennen.
  • Te sexy – Je wilt niet worden aangeworven op basis van je lichaam. En je wilt nog minder graag werken voor iemand die alleen naar looks kijkt. Te veel bloot tonen is dus altijd een slecht idee, voor mannen en vrouwen.
  • Te persoonlijk – ‘Vleeseters zijn moordenaars!’ Ieder zijn mening. Maar ze hoeft tijdens een sollicitatiegesprek echt niet op je T-shirt te prijken.

Het zit (ook) vanbinnen

Je past dus je kleding aan de gelegenheid en de omgeving aan. Maar dat betekent niet dat je je persoonlijkheid overboord moet gooien. Want je presteert nu eenmaal beter in een outfit waarin je je goed voelt.

Misschien haat je het wel om in pak en das of mantelpakje te gaan werken. Of omgekeerd: wringt het nu al dat zelfs de directie van je toekomstige werkgever in sportkledij naar kantoor komt.

Zo kan kleding al vroeg een mismatch blootleggen. Of net een 100 procent match. In elk geval: hoe sneller jij dat ontdekt, hoe beter.

Spiegeltje, spiegeltje aan de bedrijfswand …

Een werkoutfit is niet bij voorbaat goed of fout. Context bepaalt alles. Daarom is er maar één allesoverheersende kledingtip: laat je outfit aansluiten bij de cultuur van de organisatie waarvoor je solliciteert. Baseer je onder andere op de indruk die je online van een bedrijf krijgt. Of lees de visie- en waardentekst. Nog slimmer? Ga via de socialmediaprofielen van je droomwerkgever op zoek naar foto’s van medewerkers. Bij voorkeur mensen met een gelijkaardig functieniveau. Zo kun je jezelf aan hen spiegelen en vermijd je dat je over- of underdressed bent.

Helemaal slim? Maak ’s ochtends een wandelingetje naar het bedrijf, en bestudeer de mensen die er binnenstappen. Outfit voor die activiteit? Een valse snor met gedeukte hoed …

Hoe hak je de knoop door bij een tweestrijd?

Dilemma: je kamde je hele kleerkast uit en houdt nog twee outfits in je handen. De ene lijkt net iets te stijf, de andere is misschien wat te los. Wat gedaan?

Niet twijfelen: geef altijd de voorkeur aan de net iets chiquere kleren. Dat is veiliger. Want er is meer kans dat een interviewer je een te losse outfit kwalijk neemt dan dat hij je veroordeelt voor een te stijve keuze. Uiteindelijk toon je daarmee ook dat je een goede indruk wilt maken, toch?

Spiegel jezelf aan foto’s van medewerkers met een gelijkaardig functieniveau.

Heb je een outfit gevonden? NAAR DE VACATURES!

© 2023 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage