- Homepage
- Alle vacatures
- Vacatures per functie
- Werken als productiemedewerker
Als productiearbeider of productiemedewerker speel je een belangrijke rol in het productieproces. Je hebt assisterende en uitvoerende taken die bijdragen tot het maken of het bewerken van een product. Met uitvoerende taken bedoelen we machines instellen, aan de lopende band staan of in het magazijn werken.
De taken van een productiemedewerker zijn niet overal hetzelfde, ze zijn sterk afhankelijk van de sector waarin de productiearbeider actief is. De sectoren worden hieronder uitgelicht.
"De taken van een productiemedewerker zijn niet overal hetzelfde, ze zijn sterk afhankelijk van de sector waarin de productiearbeider actief is."
In welke sectoren kan je terecht als productiemedewerker?
Als productiemedewerker kan je overal terecht waar goederen geproduceerd worden, zoals een fabriek, productafdeling of logistieke afdeling. De sector van de bedrijven waarvoor ze werken kan wel sterk verschillen.
Afhankelijk van de sector waarin je terecht komt, kan de werkgever je bepaalde cursussen of trainingen verplichten. Dit is dan meestal op vlak van hygiëne of veiligheid. (HACCP, VCA)
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Deze preventieve methode, die bestaat uit verschillende principes, heeft als doel de hygiënische veiligheid van onze voedselproducten te verzekeren.
Een VCA opleiding stelt werknemers op de hoogte van de gevaren binnen de werkomgeving en van de veiligheidsvoorschriften waaraan zij zich dienen te houden.
Metaalbewerking
Voor metaalbewerkingsbedrijven zijn ze vaak op zoek naar sterke productiemedewerkers. Het gaat dan minder over bandwerk, maar meer over productiewerk waarbij je zware metalen objecten moet kunnen verplaatsen en heffen. Als productiemedewerker metaal voorzie je machines of installaties van grond- en hulpstoffen om metaal te bewerken. Je bedient de machines van je eigen werkpost en staat onder leiding van strikte instructies.
Wie in de metaalbranche als productiemedewerker wil werken, wordt meestal gevraagd een opleiding in metaalbewerking te hebben gevolgd. Er kan ook intern een opleiding gegeven worden, deze bestaat enerzijds uit een initiatie metaalbewerking en anderzijds uit de bediening van machines en installaties. Indien noodzakelijk wordt er ook een cursus gegeven rond veiligheid.
Farmacie
In de farmaceutische sector draait alles rond precisie en hygiëne. Je zorgt er als productiemedewerker voor dat de orders snel, efficiënt en netjes verwerkt worden.
Je moet extra alert zijn bij het coderen en inpakken van farmaceutische producten en verricht visuele controles. Je moet snel kunnen reageren bij storingen en ook de administratie moet gedetailleerd verlopen.
Voeding
Als productiemedewerker in de voedingssector ben je verantwoordelijk voor het afwegen van bepaalde producten. Je vult verpakkingen, plakt etiketten en stapelt verpakkingen op een pallet.
Om te kunnen starten in de farmaceutische- of voedingssector moet je op de hoogte zijn van de HACCP-regels.
Wat houdt de job van productiemedewerker in?
Zoals hierboven vermeld hangen de werkzaamheden van een productiearbeider sterk af van de sector waarin ze actief zijn. Over het algemeen zijn het wel taken met een routineus karakter.
Als productiemedewerker sorteer, assembleer, monteer en verpak je diverse producten met de hand. Je werkt volgens productievereisten, hygiëne- en veiligheidsregels en kijkt zo toe op de kwaliteit van de goederen.
Algemeen zorg je er mee voor dat de machines goed ingesteld, gemonitord en bediend worden. Daarnaast bevoorraad je deze, controleer je ze en verzamel je orders. Als productiemedewerker ben je dus deels verantwoordelijk voor het magazijnbeheer.
Je kan op een vaste plaats werken, maar je kan ook, afhankelijk van de werkgever, op verschillende locaties ingezet worden.
Functieomschrijving productiemedewerker:
- Goed instellen, monitoren en bedienen van machines
- Manueel sorteren, assembleren, monteren of verpakken van goederen
- Kwaliteitscontrole van goederen
- Afwerken en bestickeren van goederen
- Magazijnwerk: onderdelen verzamelen van orders en voorraden aanvullen
- Lopendebandwerk verrichten
- Schoonmaken en opruimen van de werkplek en de machines
Als productiemedewerker kom je in contact met verschillende profielen. Zo zal je, afhankelijk van de sector waarin je actief bent, te maken hebben met productiemanagers, machine-operators, magazijnmedewerkers, koeriersdienst, assemblagemedewerkers, orderpickers, lassers, machineoperators,...
Waarom zou je kiezen voor een job als productiemedewerker?
Competentieprofiel productiemedewerker
Productiemedewerkers beschikken standaard over enkele typerende eigenschappen, zoals een flexibele werkhouding, stressbestendigheid en resultaatgerichtheid. Daarnaast ben je gestructureerd en gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden en je kan je goed focussen tijdens routineuze taken.
Eigenschappen productiemedewerker:
- Zelfstandigheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel
- Goed in team kunnen werken
- Flexibel ingesteld m.b.t. werkuren
- In goede fysieke gezondheid verkeren
- Geconcentreerde repeterende taken kunnen uitvoeren voor een lange tijd
- Nauwkeurigheid
- Gestructureerd
Beschik jij over deze competenties? Dan is een job als productiemedewerker vast iets voor jou!
Opleiding en doorgroeimogelijkheden productiemedewerker
Om productiemedewerker te worden wordt er meer naar je werkervaring gevraagd dan je opleiding. Er worden meestal wel interne opleidingen gegeven om je kennis te vergroten en je kans te geven om door te groeien. Je loon als productiearbeider is afhankelijk van je leeftijd, dienstjaren, specifieke verantwoordelijkheden en eventuele shiften.
Ontdek hier nog meer redenen waarom productiemedewerker iets voor jou kan zijn!
Productiemedewerker: voordelen van werken in ploegen
Om het productieproces vlot en efficiënt te laten verlopen werk je als productiemedewerker meestal in ploegendienst. Dit houdt in dat je volgens een vast rooster op afwisselende werktijden aanwezig bent en dat je over het algemeen ook nachtwerk doet.
Een voordeel van in ploegen werken is dat je op voorhand weet welke uren je zal moeten werken. Je hebt ook het overgrote voordeel dat je minder in de file zal staan, omdat je je niet tijdens de piekuren van en naar je werk moet begeven. Op vlak van work-life balance is werken in ploegendienst ook een voordeel. Het geeft je de ruimte om na de vroege shift voldoende tijd in je gezin te steken.
Er zijn bedrijven waarbij je nacht- en weekendwerk moet uitvoeren. Tijdens deze uren ontvang je een extra vergoeding of toeslag. Meer weten over ploegendienst? Lees dan ons artikel over de voordelen van het werken in ploegen.
Solliciteren voor productiemedewerker
Hoe maak je een goede CV als productiemedewerker?
Om productiearbeider te worden heb je niet meteen een specifieke opleiding nodig, wel wordt er vaak werkervaring van je gevraagd. Dit moet je in het achterhoofd houden bij het schrijven van je CV.
Standaard begin je je CV met de noodzakelijke persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres), met daaronder nog bijkomende persoonlijke informatie. Gegevens zoals nationaliteit, geboortedatum, -plaats en eventueel rijbewijs. Dit laatste is als productiemedewerker meestal niet verplicht.
Omdat ervaring meestal gevraagd wordt bij de vacature voor productiemedewerker, plaats je onder je persoonsgegevens je relevante werkervaringen. Dit kunnen vorige fulltime jobs zijn, maar ook vrijwilligerswerk, stage of vakantiewerk. Bovenaan plaats je best de meest recente. Je start met de benaming van de functie, het bedrijf en daarna de periode. Je licht ook even kort de belangrijkste taken toe die jij moest uitvoeren.
Nadien bespreek je eventuele opleidingen die je gevolgd hebt om vervolgens over te gaan op je vaardigheden. Als productiemedewerker moet je gestructureerd, zelfstandig en nauwkeurig zijn, deze competenties mogen dus zeker niet ontbreken op je CV. Verder vermeld je best dat je een teamspeler bent, dit kan je eventueel linken aan een teamsport of andere hobby.
Meer informatie over de opbouw en opmaak van een CV kan je hier vinden.
Hoe stel je een motivatiebrief op voor een job als productiemedewerker?
Samen met de CV wordt er een motivatiebrief gevraagd. Deze brief heeft als doel je te onderscheiden van de andere kandidaten op basis van je vaardigheden en de reden waarom jij zou aangenomen moeten worden.
In de eerste alinea laat je weten waar je de vacature ontdekt hebt en dat je interesse hebt in de job. Daarna ga je aan het bedrijf duidelijk maken hoe jij een meerwaarde kan zijn. Je haalt je persoonlijke kwaliteiten aan die relevant zijn voor de vacature en maakt duidelijk dat je beseft wat de job inhoudt.
Als productiemedewerker ga je mee verantwoordelijk zijn voor het vlot laten verlopen van het productieproces. De job bestaat uit routineuze taken en er is nauwkeurigheid voor nodig. Maak duidelijk hoe jij hier reeds ervaring in hebt of waarom deze werkzaamheden bij jou passen. De rekruteerder of werkgever wil weten welke persoonlijke kwaliteiten jij hebt en hoe deze van pas komen binnen de productie.
De afsluiting van je motivatiebrief moet de lezer overtuigen je uit te nodigen op een persoonlijk gesprek. Zorg dat je zelfzeker, maar niet uit de hoogte klinkt.
Klik hier voor meer informatie over het opstellen van een goede motivatiebrief voor te solliciteren als productiemedewerker.
Hoe bereid je je voor op een sollicitatie om productiemedewerker te worden?
Als voorbereiding op het sollicitatiegesprek om productiemedewerker te worden ga je je vooral goed moeten informeren over de sector. Die informatie kan je enerzijds in de vacature zelf terugvinden en anderzijds op het internet. Zijn er mensen binnen je netwerk die in een soortgelijk bedrijf werken? Stel aan hen zeker vragen omtrent de sfeer, de taken, de werklast,...
Geen enkel sollicitatiegesprek is hetzelfde, toch zijn er enkele vragen die steeds terugkomen. Op deze veelgestelde vragen kan je je enigszins voorbereiden. Denk alvast na over hoe je jezelf kort zou voorstellen en haal daarbij eigenschappen aan die in de vacature vermeld worden. Bereid je ook al voor op de vraag: “wat zijn je sterktes en zwaktes?” en probeer je zwaktes zo positief mogelijk te verdraaien.
De rekruteerder of werkgever hoeft niet de enige te zijn die vragen stelt. Wil je echt interesse tonen? Bereid dan zelf ook al enkele vragen voor die jij kan stellen. Zijn er nog onduidelijkheden over de ploegendiensten of over bepaalde cursussen of opleidingen? Vraag dan gerust om meer informatie.
Om te solliciteren als productiemedewerker hoef je absoluut geen kostuum te dragen, maar de gescheurde jeans en afgewassen t-shirts laat je ook maar beter thuis. Kies iets dat past bij de sector en het bedrijf en waar jij jezelf zelfverzekerd in voelt.
Meer weten over waar je moet op letten bij het sollicitatiegesprek? Bekijk hier hoe het er voor, tijdens en na aan toegaat.