Wil je weten hoeveel je teamleden verdienen en of jullie dezelfde voorwaarden genieten? Dat is meer dan normaal, maar je salaris bespreken met je collega’s ligt soms gevoelig. Het kan voor spanningen zorgen, omdat de verschillen in loon duidelijk worden. Lees hier wanneer je het gesprek kunt aangaan en wanneer beter niet. We geven je ook advies voor een goede aanpak.
In deze gevallen is het (niet) interessant
In veel bedrijven is het loonbeleid nogal onduidelijk, want alleen al door de anciënniteit en de graad van het diploma variëren de lonen. Je salaris bespreken met je collega’s is daarom een delicate evenwichtsoefening. In sommige situaties is het interessant, terwijl het in andere gevallen absoluut afgeraden is.
Ja, want: je verdient te weinig
Als je vindt dat je te weinig verdient voor het werk dat je doet, dan kun je zeker eens polsen bij je collega’s of zij ook vinden dat ze slecht betaald worden. Is dat het geval? En verdienen je collega’s duidelijk meer, zelfs als je hun ervaring en diploma in rekening brengt? Dan heb je alvast een goed argument om uit te spelen tijdens de loonsonderhandelingen.
Ja, want: een collega vertrekt
Wanneer een collega je team, afdeling of werkgever verlaat, is dat zeker een gepast moment om je salaris met hem of haar te bespreken. Jullie hoeven nadien niet meer samen te werken, dus zullen eventuele spanningen minder invloed hebben op de sfeer.
Nee, want: je kent de collega niet goed
Begin niet over dit gevoelige thema tegen een collega vooraleer jullie een vertrouwensband hebben opgebouwd. Uiteraard ben je benieuwd of een starter meteen dezelfde of zelfs meer extra’s krijgt en daar is helemaal niets mis mee. Maar als je te direct bent, dan kan dat jullie verdere samenwerking bemoeilijken. Ook bij een collega waarmee je amper contact hebt — ook al werken jullie al langer samen – snijd je het onderwerp beter niet aan.
Salaris bespreken? Zo pak je het aan
Zoals we al zeiden, kan (meer) transparantie over het loon voor conflicten zorgen. Maar door het gesprek goed aan te pakken, neem je al een deel van de spanningen weg.
- Nieuwsgierig naar hoeveel een collega verdient? Gooi je vraag niet in de groep, maar bespreek het een-op-een.
- Zet niemand onder druk om te praten, want natuurlijk heeft iedereen het recht om persoonlijke informatie geheim te houden.
- Bekijk het volledige plaatje. Niet alleen je loon telt, maar ook de extra voorwaarden, zoals vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden, een bedrijfswagen, … Misschien verdien jij minder, maar krijg je wel interessantere extra’s?
- Blijf vriendelijk en ga niet in de aanval. Dat jij minder verdient, is niet de schuld van je collega.
- Stel je bescheiden op als je betere voorwaarden geniet, zodat je je collega’s geen wrang gevoel geeft.
Een nieuwe job met betere voorwaarden
Ben je ontevreden over je salaris en heeft een gesprek met je collega’s dat gevoel alleen maar versterkt? Bekijk ons uitgebreide jobaanbod en ontdek nieuwe carrièrekansen. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang interessante tips.