1. Homepage
  2. Blog
  3. hoe-opslag-vragen-vier-handige-tips

Hoe opslag vragen? Vier handige tips

Is het al een poos geleden sinds je om een loonsverhoging vroeg? Misschien heb je het zelfs nog nooit gevraagd. Geen zorgen, je bent echt niet de enige. Veel mensen vinden het ongemakkelijk om zelf te vragen of hebben schrik dat de baas hen vervolgens hebzuchtig vindt. Wel, niet doen. Opslag vragen is heel normaal en zo’n gesprek hoeft maar enkele minuten te duren. Lees rustig verder en zie de cijfers op je loonbrief straks stijgen!

1. Opslag vragen is normaal

Het is helemaal niet vreemd om opslag te vragen. Je baas is meestal gewend om met zo’n situaties om te gaan. Ook zij weet dat je werkt voor geld. Dat is helemaal oké. Zolang het bedrag dat je vraagt redelijk is en in lijn ligt van het werk dat je verricht, hoef je echt niets te vrezen.

2. Weet wat je waard bent

Voordat je om een loonsverhoging vraagt, is het van belang om te weten wat je waard bent op de markt. Probeer aan de hand van online research te ontdekken wat het gemiddelde maandloon is voor jouw functie. Houd hierbij rekening met de sector en eventuele trends. Je kan ook eens horen bij collega’s of kennissen die in dezelfde sector werken. Als blijkt dat je reeds boven je marktwaarde wordt betaald, dan vraag je jezelf best af welk hoger bedrag nog redelijk is.

3. Wacht het juiste moment af

Als het een jaar geleden is sinds je een loonsverhoging hebt gekregen, en als je tevreden bent over je werkprestaties, dan is het oké om opnieuw opslag te vragen. Het is echter onrealistisch om reeds opslag te vragen wanneer je datzelfde jaar nog een loonsverhoging hebt gekregen. Tenzij de inhoud van je job nogal is veranderd nadat je werd aangenomen. Houd daarnaast rekening met hoe je baas zich voelt die dag. Als het een hectische dag is, is het beter om je baas hiermee op een ander moment lastig te vallen.

4. Wees kort, maar duidelijk

Nee, je hoeft geen gedetailleerde presentatie voor te bereiden met alle redenen waarom je recht hebt op meer loon. Toch neem je best even de tijd om kort uit te leggen waarom je opslag vraagt. Aangezien je baas hoogstwaarschijnlijk een “go” moet krijgen van HR kan je dit proces versnellen door een korte opsomming op papier mee te geven waarop alle besproken punten staan vermeld.

Krijg je uiteindelijk een “nee”? Dan is dit je kans om te polsen wat men verwacht opdat je opnieuw opslag zou krijgen. Een goeie baas zou hierop een klaar antwoord kunnen geven. Aan jou om vervolgens te beslissen of je die verwachtingen kan (en wil) waarmaken. Succes!

© 2023 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage