1. Homepage
  2. Blog
  3. opslag-vragen-in-moeilijke-tijden-hoe-pak-je-dat-aan

Opslag vragen in moeilijke tijden: hoe pak je dat aan?

Zien de economische vooruitzichten van de sector of het bedrijf waarin je werkt er niet bepaald rooskleurig uit? Dan nog heb je zeker het recht om opslag te vragen als je vindt dat jouw werk meer waard is. Al zul je je wel extra goed moeten voorbereiden om betere voorwaarden binnen te halen. Met deze vier tips ga je ook in moeilijke tijden het gesprek op een correcte manier aan.

Serious%20businessman%20reading%20cv%20new%20job%20candidate%20and%20using%20laptop.%20Handsome%20young%20leader%20listening%20terms%20of%20transaction%20from%20partner.%20Difficult%20business%20decision%20about%20make%20corporate%20deal.

1. Voorzie een sterke argumentatie

Loonsverhoging komt (meestal) niet zomaar uit de lucht vallen, dus zorg voor een sterke argumentatie. Misschien is je takenpakket uitgebreid of ben je beter geworden in wat je doet? Heb je al lange tijd geen opslag gekregen of is je loon niet marktconform? Onderbouw je aanvraag voor opslag door je werk én verdienste concreet te maken.

Lijst op welke taken en projecten je in de voorbije maanden succesvol hebt afgerond, en welke doelstellingen je behaald hebt. Breng vervolgens je eigen loonevolutie in kaart en vergelijk je verantwoordelijkheden en verloning met die van een gelijkaardige functie bij een concurrent of in een andere sector. Eventueel kun je ook met je collega’s je salaris bespreken.

2. Maak een afspraak op een goed moment

Overval je leidinggevende niet met je vraag, maar plan vooraf een meeting in en laat weten waarover het zal gaan. Zo kan ook je werkgever zich goed voorbereiden.

Heb je net een belangrijk project voltooid of geeft een klant je een mooi compliment? Dat is hét moment om opslag te vragen. Hangen er echter bezuinigingen in de lucht? Dan is je eis voor betere voorwaarden misschien niet gepast. Het kan overkomen alsof je niet erg met het bedrijf begaan bent.

3. Opslag vragen: blijf realistisch en professioneel

Ga met je werkgever in dialoog over jouw verwachtingen en die van hem. Je mag gerust laten blijken hoeveel loonsverhoging je verlangt, maar geef je baas de kans om de vooruitzichten en mogelijkheden toe te lichten. Hou je vraag ook binnen de perken. Twintig procent opslag vragen is bijvoorbeeld niet zo realistisch; vijf à tien procent is daarentegen wel een nuchtere inschatting.

4. Bereid je voor op verschillende scenario’s

Je baas kan op verschillende manieren reageren, want zeker in moeilijke tijden is een salarisverhoging geen evidentie. Bereid je daarom voor op de mogelijke scenario’s:

  • Je werkgever wijst je vraag af: bekijk vooraf of er elders interessante vacatures zijn. In economisch slechte tijden is het jobaanbod soms schaars, maar als je weet dat er nieuwe kansen voor het grijpen liggen, kun je enigszins druk uitoefenen.
  • Opslag is momenteel geen optie: vraag wanneer het wel mogelijk zou zijn en waaraan je nog moet voldoen. Ga voor jezelf na met welke termijn je genoegen neemt.
  • Je krijgt een tegenvoorstel: bepaal op voorhand met welke verbeterde voorwaarden je tevreden bent. Zo kun je meteen zelf een nieuw voorstel doen, zodat jullie samen makkelijker tot een overeenkomst kunnen komen.
  • Je werkgever gaat akkoord: dit is natuurlijk het allerbeste scenario, laat dus zeker blijken dat je opgetogen bent.

Geen akkoord? Durf je grenzen verleggen

Kan of wil je huidige werkgever niet voldoen aan je eisen – ook niet in de nabije toekomst? Blader door onze vacatures en vind een nieuwe job die past bij jouw loonsverwachtingen. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang interessante carrièretips.

© 2024 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage