1. Homepage
  2. Blog
  3. telefonisch-solliciteren-hoe-pak-je-het-aan

Telefonisch solliciteren, hoe pak je het aan?

Je kent het wel: je solliciteert op een vacature en even later belt een recruiter je op voor een telefonische screening. Hij/zij stelt je een paar vragen over je huidige of eerdere jobs, over hoe je je carrière ziet en/of over je studies. In tijden waarin afstandsregels noodzakelijk zijn, is telefonisch solliciteren hipper dan ooit. Meer dan ooit beslissen rekruteerders op basis van een telefonisch sollicitatiegesprek of ze je voorstellen bij een werkgever of niet. Daarom pak je zo’n telefonische sollicitatie best serieus aan. Wij geven je enkele tips mee.

Neem het even serieus als een fysiek sollicitatiegesprek

Solliciteer je op een vacature? Wees er dan op voorbereid dat een recruiter je onverwacht kan opbellen. Bereid je voor op dit gesprek vanaf het moment dat je op ‘solliciteren’ klikt. Wat spreekt je aan in de vacature? Waarom ben jij de geschikte persoon voor deze job? Hoe ziet je loopbaan er tot nu toe uit? Wat zijn je sterke punten en wat kan je nog verbeteren? De vragen die je kan verwachten tijdens een face-to-face sollicitatiegesprek, worden nu via de telefoon gesteld. Bereid je voor het telefoongesprek voor op de moeilijkste vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Zorg ervoor dat je niet afgeleid kan worden

Het laatste wat je wil is dat een recruiter je slecht of niet kan verstaan tijdens het telefonisch solliciteren. Een TV die op de achtergrond te horen, een blaffende hond of het geluid van spelende kinderen zorgen ervoor dat niet alleen jij, maar ook de recruiter afgeleid wordt van het telefoongesprek. Ook komt het allesbehalve professioneel over. Zorg ervoor dat je een telefonisch sollicitatiegesprek voert in een stille ruimte zonder afleiding. Is er op het moment van het gesprek iemand anders in huis? Zorg er dan voor dat je de nodige privacy krijgt en kies voor een ruimte waarbij je de deur kan sluiten.

Zorg voor een goede ontvangst

Een telefonisch sollicitatiegesprek voer je niet op de trein, waar de ontvangst van je telefoon kan wegvallen. Verzeker je ervan dat de signaalsterkte van je telefoon optimaal is. Bekijk op voorhand waar in je huis je de beste ontvangst hebt en hou daar het gesprek. Ga niet rondlopen tijdens het gesprek. Dat kan zorgen voor afleiding van het gesprek én de signaalsterkte van je telefoon kan verstoord worden.

Doe research voor het telefonisch sollicitatiegesprek

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, solliciteer je soms op verschillende functies tegelijkertijd. Zorg ervoor dat je weet wanneer een recruiter je voor welke functie zal bellen. Voor de start van het telefonisch solliciteren lees je de vacature in kwestie nog eens door, zodat de taak- en profielomschrijving weer vers in je geheugen zit. Door deze info op voorhand nog eens door te nemen, kan je je antwoord op de interviewvragen aanpassen zodat jij de beste match bent voor de job! Zorg er natuurlijk wel voor dat je steeds eerlijk antwoord, anders val je nadien toch nog door de mand.

Luister naar de interviewer en probeer het gesprek niet te domineren

Tijdens het telefonisch sollicitatiegesprek worden je enkele vragen gesteld waarop jij antwoord geeft. Praat duidelijk en rustig, zodat de recruiter je gemakkelijk kan begrijpen. Praat niet te snel en laat korte pauzes zodat je de recruiter niet onderbreekt en zodat je zelf even kan nadenken voor je iets zegt. Vergeet niet om te glimlachen tijdens het gesprek! De recruiter ziet je misschien niet lachen, maar hij/zij hoort dat wel in je stem. Ook enthousiasme kan je goed overbrengen via de telefoon. Beantwoord de vragen die gesteld worden voldoende, maar ga niet je levensverhaal vertellen. Laat de recruiter het gesprek leiden. Hou je CV bij de hand zodat je hier tijdens het gesprek kan naar verwijzen indien nodig. Schrijf eventuele vragen die je voor de interviewer hebt op en stel ze aan het einde van het telefoongesprek. Door op het einde van het interview enkele vragen te stellen, toon je aan dat je opgelet hebt en dat je geïnteresseerd bent in de functie.

Stuur de recruiter na het gesprek een bedank e-mail

Solliciteren via de telefoon blijft minder persoonlijk dan een face-to-face sollicitatiegesprek. Vandaar dat een goede opvolging cruciaal is. Stuur de recruiter na afloop van het gesprek een bedankje via e-mail. Bedank hem/haar om de tijd genomen te hebben om met je te spreken, schrijf dat je het een aangenaam gesprek vond en dat je nog altijd overtuigd bent van de job. Dit zal je helpen opvallen tussen de andere sollicitanten.

© 2023 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage