1. Homepage
  2. Blog
  3. 5 eenvoudige manieren om meer voldoening uit je werk te halen

5 eenvoudige manieren om meer voldoening uit je werk te halen

Heb je last van een motivatiedip? Ben je wel tevreden over je werkomgeving, maar mis je soms uitdaging? Er is meer in het leven dan werken, maar je spendeert er natuurlijk wel veel tijd aan. Met deze vijf tips haal je weer voldoening uit je werk. Want vol energie aan de slag gaan, stimuleert je motivatie en engagement.

Group of young multiracial business people are working in modern office. Freelancers in coworking place. Creative and stylish youth.

1. Blijf jezelf uitdagen

Vind je werkplezier terug door nieuwe, haalbare doelen te stellen. Kies voor grote én kleine uitdagingen: zo heb je een ambitie om naartoe te werken, maar blijf je jezelf motiveren met doelstellingen die je op korte termijn kunt bereiken.

Ben je bijvoorbeeld snel afgeleid? Open je mailbox dan maar één keer om de drie uur of ga pas om een nieuwe kop koffie wanneer je een taak hebt afgewerkt. Op het einde van de dag zie je meteen het resultaat van je productiviteit.

Kom uit je comfortzone, om je drive terug te vinden. Werk bijvoorbeeld aan je communicatieve vaardigheden door de volgende grote presentatie voor een klant op jou te nemen. Laat je daarbij begeleiden door een collega die sterk is in presenteren. Zo breng je meer variatie in je takenpakket.

2. Laat van je horen

Geef op tijd aan wanneer er problemen zijn of als je voelt dat de werkdruk onhoudbaar wordt. Bespreek met je collega’s of je werkgever hoe jullie taken kunnen optimaliseren of, indien nodig, uitbesteden.

Doorbreek de sleur als er te veel routine in je werk sluipt, want afwisseling doet wonderen voor je motivatie. Bekijk bijvoorbeeld eens of je geen project kunt overdragen aan een collega, zodat jij je kunt focussen op iets nieuws.

3. Leer je collega’s beter kennen

Je collega’s zie je doorgaans vaker dan je hechte vriendengroep. Investeer daarom in een duurzame relatie met je teamleden. Met een glimlach aankomen én vertrekken op het werk, dat is toch de droom van iedere werknemer?

Leer je collega’s beter kennen en zoek gemeenschappelijke interesses. Tijdens de lunch bijpraten over Thuis of samen eens gaan wandelen is ideaal om je hoofd leeg te maken.

4. Doe aan jobcrafting: vragen staat vrij

Als je job aansluit bij je competenties en passies, haal je er meer voldoening uit. Je kunt je werk op verschillende manieren personaliseren:

  • Werkritme: Ben jij ’s ochtends het productiefst of werk je het best na 17 uur? Vraag dan aan je baas of je je werkuren mag aanpassen aan jouw ideale ritme, in de mate van het mogelijke.
  • Kennis: Weet je veel over hernieuwbare energie? Geef aan dat jij de perfecte projectmanager bent voor campagnes rond zonnepanelen.
  • Competenties: Ben je goed in IT? Laat je collega’s weten dat ze daarvoor altijd bij jou terechtkunnen.

5. Vind de juiste balans

Verlies jezelf niet in je werk en bewaak je grenzen. Doe je laptop niet meer open en neem je telefoon niet op na de werkuren. Want om gemotiveerd te blijven, moet je afstand kunnen nemen van je werk. Zo begin je ’s ochtends weer met frisse moed en motivatie aan je to-dolijst.

Haal voldoening uit je werk: Agilitas wijst je de richting

Wil jij groeien in je job, maar heb je nood aan professioneel advies of gewoon een duwtje in de rug? Zet je job in beweging met Agilitas. Contacteer ons of ga langs bij een kantoor in je buurt.

© 2023 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage