1. Homepage
  2. Blog
  3. hoe-herken-je-een-gedemotiveerde-werknemer-4-signalen

Hoe herken je een gedemotiveerde werknemer? 4 signalen

Tevreden en gemotiveerde werknemers zijn bereid om elke dag opnieuw het beste van zichzelf te geven. Dat is cruciaal voor je organisatie. Als je teamleden gelukkig zijn, heeft dat een positieve impact op de sfeer op de werkvloer en op hun eigen welzijn. Daardoor is er minder ziekteverzuim en minder verloop binnen je bedrijf. Maar zelfs de meest enthousiaste collega’s kunnen afhaken … In dit artikel lees je hoe je een gedemotiveerde werknemer herkent, zodat je de oorzaak kunt aanpakken voordat het probleem escaleert.

1. Vaker afwezig en minder productief

Een gedemotiveerde werknemer heeft nog maar weinig plezier in het werk. Merk je dat iemand zich vaker ziek meldt dan voorheen? Neemt die persoon lange pauzes en zit hij of zij dikwijls eindeloos te scrollen op het internet? Dat zijn meestal de eerste, makkelijk herkenbare signalen. Wie werkmoe is (en eigenlijk enkel werkt omdat het moet), is namelijk minder productief en schakelt liever een versnelling lager dan eentje hoger.

2. Weinig initiatief of verantwoordelijkheid

Verdwijnt een mondige werknemer nu steevast naar de achtergrond tijdens een vergadering en neemt hij of zij nog amper initiatief? Wie gedemotiveerd is, komt vaak ongeïnteresseerd over en is minder betrokken bij het werk. Als een medewerker dus liever niet te veel hooi op z’n vork neemt en ook niet meer investeert in zichzelf, wijst dat meestal in de richting van verminderde werklust.

Shot%20of%20a%20young%20businesswoman%20looking%20bored%20while%20working%20at%20her%20desk%20in%20a%20modern%20office
Shot of a young businesswoman looking bored while working at her desk in a modern office

3. Meer fouten, minder successen

Een teamlid dat niet meer bereid is om een extra inspanning te leveren, is slordiger en gemakzuchtiger. ‘Gas geven’ zit er bijvoorbeeld niet meer in en de werknemer vertoont uitstelgedrag, waardoor deadlines niet gehaald worden. Het duurt ook langer voordat een taak af is en hij of zij maakt opmerkelijk meer fouten.

Dit valt niet altijd meteen op, omdat die persoon zich misschien nog kan verstoppen achter collega’s of de successen van het hele team. Pols daarom geregeld eens bij je werknemers naar hoe de onderlinge samenwerking verloopt.

4. Negatieve houding

Iemand die met tegenzin gaat werken, zal uiteraard niet fluitend rondlopen. Het is niet erg dat een teamlid kritisch staat tegenover jouw werkwijze of het werk van een collega, en uiteraard heeft iedereen eens een mindere periode. Maar een continue negatieve ingesteldheid kan wijzen op een gebrek aan motivatie. Dit valt vooral op bij een werknemer die voorheen wél een positieve houding had.

Zet een gedemotiveerde werknemer weer in beweging

Herken je deze signalen bij een van jouw mensen? Dan is transparantie zeer belangrijk. Leg je oor te luister en pak het onderliggende probleem zo snel mogelijk aan, zodat de gedemotiveerde werknemer niet definitief afhaakt — bijvoorbeeld met een burn-out of een bore-out. Zorg in ieder geval voor een aangename werksfeer en goede arbeidsomstandigheden.

Heeft een werknemer even tijd nodig om te herbronnen? Misschien kan een uitzendkracht tijdelijk inspringen. We hebben een database met kandidaten en helpen je graag verder!

Samenwerking stopzetten? Vind nieuw talent

Natuurlijk kan het probleem ook bij de werknemer zelf liggen. Wanneer de situatie niet langer houdbaar is door een voortdurend gebrek aan interesse en inzet, is het waarschijnlijk beter om de samenwerking stop te zetten. Ook in dat geval staan we bij Agilitas voor je klaar. Wij zoeken voor jou de perfecte match. Neem snel contact op voor persoonlijke begeleiding.

© 2024 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage