1. Homepage
  2. Blog
  3. wat-na-een-negatief-evaluatiegesprek-zo-ga-je-ermee-om

Wat na een negatief evaluatiegesprek? Zo ga je ermee om

Een evaluatiegesprek is een goed moment om te kijken hoever je staat en hoe je nog kunt groeien. Was de feedback niet zo positief? Lees hier hoe je omgaat met een negatief evaluatiegesprek.

1. Ga in dialoog

De samenwerking verloopt duidelijk niet optimaal. Kreeg je tijdens je evaluatie enkel te horen wat er beter moet, maar niet hoe je kunt verbeteren? Stel dan vragen over wat je kunt doen om de volgende keer wél een positieve beoordeling te krijgen. Toon dat je openstaat voor kritiek en wil bijleren.

Open communicatie is belangrijk om elkaar goed te begrijpen en de samenwerking te verbeteren. Heb je bijvoorbeeld privé een moeilijke periode achter de rug, waardoor je soms te laat kwam op het werk? Vertel dat gerust in een vertrouwelijk gesprek. Laat ten slotte ook weten hoe je leidinggevende en je collega’s je kunnen helpen groeien in bepaalde taken of vaardigheden.

2. Onderneem actie na een negatief evaluatiegesprek

Neem de feedback die je kreeg ter harte. Een negatief evaluatiegesprek is geen aanval, maar een kans om beter te worden in je job. Je kunt natuurlijk niet alles van de ene op de andere dag veranderen, maar laat duidelijk blijken dat je geluisterd hebt naar de opmerkingen en dat je bereid bent je werkpunten aan te pakken. Zo krijg je vanzelf meer voldoening én waardering.

Agilitas%20Blog%20-%20Wat%20na%20een%20negatief%20evaluatiegesprek%3F%20Zo%20ga%20je%20ermee%20om

3. Zie ook je sterke punten

Laat je hoofd niet hangen. Het is net een goed teken dat je werkgever in dialoog wil gaan en je wijst op enkele verbeterpunten. Dat betekent dat hij potentieel ziet in jou. Vergeet dus zeker niet alle dingen die wél positief zijn. Maak een lijstje met je sterke eigenschappen en kwaliteiten, zodat je niet in dat negatieve gevoel blijft hangen. Wijs je werkgever gerust ook op kwaliteiten waar je fier op bent, maar die hij misschien over het hoofd zag tijdens je evaluatiegesprek.

4. Ga niet in de clinch

Een negatieve houding helpt je niet vooruit. Ga je niet akkoord met de feedback? Praat er dan rustig over met je leidinggevende. Je mag jezelf natuurlijk verdedigen, maar ga niet in de clinch. Het toont aan dat je moeilijk kunt omgaan met kritiek en dat is een slechte eigenschap. Het is vooral belangrijk dat jullie samen op zoek gaan naar oplossingen.

5. Kijk naar het aandeel van je werkgever

Ook je werkgever kan een aandeel hebben in je negatieve evaluatie. Word je bijvoorbeeld niet goed begeleid of presteer je minder door de slechte teamsfeer? Dit hoeft niet het eindpunt te zijn, maar je kunt wel uitkijken naar een nieuwe job als je werkplezier onder nul zakt. Onthoud zeker de verbeterpunten die je meekreeg. Die feedback zal je helpen bij je volgende uitdaging.

Dankzij Agilitas vind je snel een job die je gelukkig maakt. Bekijk alle openstaande vacatures.

© 2023 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage